Yıkım mevzuatı

Riskli yapı yıkım süreci: 6306 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliğine göre adımlar

Riskli yapı yıkım süreci, 6306 sayılı Kanuna göre riskli yapı tespitinin kesinleşmesiyle başlar. Maliklere yapıyı yıktırmaları için en fazla 90 gün süre verilir. Yıkım ruhsatı malik muvafakati aranmadan 6 iş günü içinde düzenlenir. Süresinde yıktırılmayan yapı idarece yıkılır, masraf maliklerden hisseleri oranında tahsil edilir.

Mevzuat künyesiYB · MEVZUAT
  • Resmî adıAfet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun
  • RG tarihi31.05.2012
  • Sayı6306
  • DurumYürürlükte
  • MetinMevzuat Bilgi Sistemi
Tüm mevzuat özetleri

Riskli yapı yıkım süreci, riskli yapı tespitinin kesinleşmesiyle başlar. İdare maliklere yapıyı yıktırmaları için en fazla 90 gün süre verir. Yıkım ruhsatı malik muvafakati aranmadan 6 iş günü içinde düzenlenir. Süresinde yıktırılmayan yapıyı idare yıkar ya da yıktırır; masraf maliklerden hisseleri oranında tahsil edilir.

Süreci 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun (RG 31 Mayıs 2012, Sayı 28309) ile 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği (RG 15 Aralık 2012, Sayı 28498) düzenler. Yönetmeliğin son değişikliği 4 Şubat 2026 tarihlidir (Sayı 33158).

Riskli yapı yıkım kararından sonra süreç nasıl ilerler?

  1. Tespitin kesinleşmesi

    Riskli yapı tespiti kesinleşince il müdürlüğü, tebligat yapılmasını ve yapının yıktırılmasını idareden ister.

  2. Tebligat

    EK-7/A tutanağı yapıya asılır, e-Devlet üzerinden bildirilir ve muhtarlıkta 15 gün ilan edilir. İlanın son günü tebliğ tarihi sayılır.

  3. Yıktırma süresi

    Maliklere yapıyı yıktırmaları için en fazla 90 gün verilir.

  4. Yıkım ruhsatı

    Maliklerden biri veya vekili başvurur. Tahliye ve abonelik kapatma belgeleri (ya da idarenin tutanağı) eklenir. Bina yüksekliği 21,50 m'den fazlaysa statik fenni mesul belirlenir. Ruhsat malik muvafakati aranmadan 6 iş günü içinde düzenlenir.

  5. Yıkım

    Malikler süresinde yıktırmazsa idari makamlarca yıktırılacağı bildirilir. Yine yıktırılmazsa tahliye ve yıkım mülki amirlerce yapılır veya yaptırılır.

  6. Tapu işlemi

    Yıkımdan sonra riskli yapı şerhi terkin edilir ve tapuya "6306 kapsamında" belirtmesi yapılır.

Sahadaki yıkım hizmetimizi kentsel dönüşüm yıkımı sayfamızda, süreçteki tüm aşamaları kentsel dönüşüm yıkım süreci yazımızda anlatıyoruz.

6306'nın yıkımla ilgili maddeleri neler söylüyor?

Hükümİçerik
Kanun md. 5Önce maliklerle anlaşma yoluna gidilir. Yıktırma için en fazla 90 gün süre verilir. Süresinde yıktırılmayan yapıyı idare, gerekirse Kentsel Dönüşüm Başkanlığı yıkar. Masraflar 6183 sayılı Kanuna göre hisse oranında tahsil edilir.
Kanun md. 6Yıkım ve yapım izin ve ruhsat işlemleri, paydaşların hisseleri oranında salt çoğunlukla alınan karara göre yürütülür.
Kanun md. 6/AAcil hâllerde Başkanlık re'sen uygulama yapabilir. Riskli yapı ilanı muhtarlıkta 2 gün yapılır, itiraz süresi 2 gün, inceleme süresi 3 gündür.
Uyg. Yön. md. 890 gün, 6 iş günü ruhsat, 21,50 m üstünde statik fenni mesul. Masraflar tebligattan sonraki 1 ay içinde ödenir, ödenmezse 6183 sayılı Kanuna göre takip edilir. Yıkımdan sonra tapuya belirtme yapılır (8/9).

Kanunun 6/A maddesindeki re'sen yıkımlar Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğin kapsamı dışındadır. Diğer riskli yapı yıkımlarında yıkım yönetmeliğinin kuralları uygulanır: asbest envanteri, yıkım planı, uygun Y grubunda müteahhit ve atık belgeleri. Süre ayrıntıları için riskli yapı yıkım süresi yazımıza bakın.

Abonelikler idarece kesilebilir mi?

Uygulama Yönetmeliğinin 8. maddesinde, maliklerce yıktırılmayan riskli yapıların elektrik, su ve doğalgazının kesilmesine ilişkin bir hüküm vardır. Bu hüküm hakkında Danıştay 4. Dairesinin 12 Şubat 2026 tarihli, E.2025/5279 sayılı yürütmeyi durdurma kararı bulunmaktadır. Uygulamanın nasıl şekilleneceği yargı sürecine bağlıdır. Kendi durumunuz için bir avukattan görüş almanız gerekir.

2026 değişikliği kamu yıkımlarında neyi değiştirdi?

12 Ağustos 2026 tarihli ve 33338 sayılı Resmî Gazete'deki değişiklikle Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesine 8. fıkra eklendi. Bu fıkra yayım tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre 6306 kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan yıkımlarda müteahhit ve şantiye şefi aranmıyor. Yıkım planı gereken tüm bu yıkımlarda fenni mesuliyeti kamu kurumu üstleniyor.

Özel malik yıkımlarında durum değişmedi. Riskli yapıyı malikler yıktırıyorsa, yıkım uygun yetki grubunda bir müteahhidin sorumluluğunda yapılır; grupları Y1, Y2, Y3 sayfamızda anlattık. Değişikliğin diğer hükümleri 12 Ağustos 2027'de yürürlüğe girecek; takvim 2026 değişikliği sayfamızda.

Kiracılar ve masraflar ne olacak?

Tahliye, 90 günlük süre ve tebligat sürecine bağlıdır. Tahliyenin engellenmesi hâlinde kanun, mülki amirin yazılı izniyle kolluğun kapıyı açabileceğini düzenler. Kiracı tarafını yıkımda kiracı tahliyesi yazımızda, masrafın kime ait olduğunu kentsel dönüşümde yıkım masrafı yazımızda ele aldık.

Sık Sorulan Sorular

Riskli yapı yıkım kararını kim verir?

Riskli yapı tespiti kesinleştikten sonra il müdürlüğü, tebligat yapılmasını ve yapının yıktırılmasını idareden ister. Malikler süre içinde yıktırmazsa yıkım mülki amirlerce yapılır veya yaptırılır. Gerekirse Kentsel Dönüşüm Başkanlığı yıkımı bizzat yapabilir.

Riskli yapıyı yıktırmak için ne kadar süre verilir?

Kanunun 5. maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinin 8. maddesine göre maliklere en fazla 90 gün süre verilir. Tebligat muhtarlıkta 15 gün ilanla yapılır ve ilanın son günü tebliğ tarihi sayılır.

Riskli yapıda yıkım ruhsatı için bütün maliklerin onayı gerekir mi?

Hayır. Maliklerden birinin veya vekilinin başvurusu, tahliye ve abonelik kapatma belgeleri ile ruhsat, malik muvafakati aranmadan 6 iş günü içinde düzenlenir. Bina yüksekliği 21,50 m'den fazlaysa statik fenni mesul belirlenmesi gerekir.

Riskli yapı kararına itiraz edilebilir mi?

Acil hâllerde uygulanan 6/A usulünde riskli yapı ilanı muhtarlıkta 2 gün yapılır ve itiraz süresi 2 gündür. Diğer hâllerdeki itiraz yolu ve süreleri bu sayfanın kapsamı dışındadır. Süreler kısa ve sonuçları ağır olabileceği için itiraz konusunda bir avukata danışılmalıdır.

Kamu kurumunun yaptırdığı yıkımda müteahhit gerekir mi?

12 Ağustos 2026'dan beri 6306 kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan yıkımlarda müteahhit ve şantiye şefi aranmıyor; fenni mesuliyeti kamu kurumu üstleniyor. Maliklerin yaptırdığı yıkımlarda müteahhit şartı devam ediyor.

Kaynaklar ve ileri okuma

  1. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun (Mevzuat Bilgi Sistemi)
  2. 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği (Mevzuat Bilgi Sistemi)
  3. Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik, konsolide metin
  4. Resmî Gazete 12.08.2026, Sayı 33338 — Değişiklik Yönetmeliği

Mevzuat metinleri değişebilir; bağlayıcı hüküm için Resmî Gazete ve Mevzuat Bilgi Sistemi esas alınmalıdır.